beats by dre cheap

Hazreti Osman i Alija( 2dio)

Tesko je iskazati velicinu hazreti Alijinu jer je on bio istinski in-sani-kamil, savrseni musliman. Odlikovan je svojstvima kakva niko nakon njega nije uspio zadobiti. Roden je u Kabi, a odrastao u Po-slanikovoj, a.s., kuci. On je prvi djecak koji je primio islam i prvi od Benu Hasima koji je Poslaniku, a.s., ponudio svoju pomoc na Allahovom, dz.s., putu. Ostao je u Poslanikovoj, a.s., kuci prilikom njegovog preseljenja u Medinu, stiteci na taj nacin zivot svog dra-gog amidzica.

On je jedini sa kim se Muhammed, a.s., pobratimio u Medini. Poslanik, a.s., ga je ozenio svojom kcerkom miljenicom, hazreti Fatimom, nakon sto je za to dobio vahj od Allaha, dz.s. Na ovaj nacin, hazreti Alija je zadobio pocasno mjesto u Ehli Bejtu, Poslanikovoj, a.s., porodici.

Imao je posebnu cast da bude, uz hazreti Abbasa, onaj kome je Poslanik, a.s., ukazao povjerenje da ogasuli njegovo mubarek tijelo nakon preseljenja. Hazreti Alija je onaj koji je i spustio tijelo Poslanikovo, a.s., u kabur.

Muhammed, a.s., nije stedio rijeci pohvale kada je opisivao Ali-u, r.a. Jednom prilikom je rekao: "Ti si kod mene kao sto je Harun kod Musaa, s tim, sto poslije mene vise nema poslanika."

Pravnik, gramaticar, pjesnik, upravitelj, sudija, vojskovoda -samo su neke od kvaliteta koje se vezu uz hazreti Alijino ime. Ipak, svojstvo heroja ratnika je njegov najpoznatiji opis. Alija, r.a., nije izostao ni iz jedne bitke, osim iz pohoda naTebuk kada ga je Mu¬hammed, a.s., ostavio kao namjesnika Medine. Njega je Poslanik, a.s., prozvao Allahovim lavom i Nepobjedivim ratnikom.

Primjer britkosti elokvencije i briljantnosti logike cete, posto-vani citaoce, svakako naci na stranicama ove knjige o hazreti Ali-ji. Njegovi politicki suparnici ne uspijevaju naci protuargumente njegovim izlaganjima, niti njegovi neistomisljenici uspijevaju naci sebi opravdanja. Uistinu je Alija ibn EbiTalib medu najsjajnijim zvi-jezdama ljudskih genija. Allah, dz.s., se smilovao muslimanima tog teskog perioda, a i onim nadolazecim generacijama davsi im nekoga sa takvim sposobnostima i karakteristikama za vođu. Samo je hazreti Alija mogao odigrati tu ulogu, a da ne ucini ni jedan pogre-san korak niti da okalja dostojanstvo islama i muslimana,
Nesretan period u kojemu su pred kraj zivota zivjeli Osman i Alija, r.a., ce postati stalni kamen spoticanja nekim kasnijim gene-racijama muslimana. Medutim, Muhammed, a.s., kojemu je ovo bilo otkriveno jos za zivota, izrekao je hadis koji nam je najbolja vodilja kada je u pitanju taj teski period islama:
"Medu mojim ashabima ce izbiti fitna. Allah, dz.s., ce opro-stiti onim koji budu umijesani u ovu fitnu zbog sohbeta kojeg su sa mnom imali. AH, oni koji dodu poslije njih, ce svojirn ne-prestanim pricanjem o tim dogadajima ponovo raspiriti ovu fitnu. Oni ce radi ovog svog prevelikog interesovanja otici u dzehennem."(Tezkiretu-l-Kurtubi)
Cilj ove knjige, postovani citaoce, nije raspirivanje fitne, nego prikazivanje casnih nam ashaba u najljepsem svjetlu, koji - i kada se nisu slagali u misljenjima - nisu prelazili granice edeba, niti su se oholili jedni nad drugima. Trazili su u svemu Allahovo, dz.s., za-dovoljstvo i istinu na najbolji nacin kojeg su znali. Knjiga ,,Hazreti Osman i Alija," nam otkriva sve pojedinosti previranja medu mu-slimanima kao ni jedna do sada na nasim prostorima. Zato je sma-tramo posebno vaznom za one koji zele saznati vise o ovoj dvojici halifa i njihovim savremenicima u svjetlu ehli-sunnetskog ucenja.
Nit vodilja koja se provlaci kroz knjigu je ta da su Osman, Alija, Talha, Zubejr - neka je Allah zadovoljan njima - i ostali ashabi koji su ucestvovali u ovim nesretnim dogadajima nase najsjajnije zvi-jezde i najbolji plemici naseg ummeta. Mi nemamo nikakvog ra-zloga suditi o njima i traziti njihove greske. Njih je Muhammed, a.s., jos za zivota obradovao dzennetom, a oni jedni o drugima nisu imali losa misljenja.
U skladu stim se prenosi od hazreti Alijeda je rekao:,,Ja,Talha, Zubejr i Osman cemo biti, kako kaze Allah Uzviseni:
,,l Mi cemo zlobu iz grudi njihovih istisnuti, oni ce kao braca na divanima jedni prema drugima sjediti" (EI-Hidzr, 47)

sreca
http://sreca.blogger.ba
26/10/2009 13:29