beats by dre cheap

Osman i Alija 1. dio

Historija je ispisana u amplitudama, ona nije fenomen koji se moze posmatrati pravolinijski. Sretni i nesretni period! jednog naroda smjenjuju jedni druge, odrzavajuci na taj nacin drustvo u konstantnoj budnosti i napregnucu ka iznalazenju nacina odrza-vanja, odnosno postizanja srece.

Uspjesni periodi znace politicki, ekonomski, naucni i svakojaki napredak, dok oni nesretni iscrpljuju ljudski duh i zamagljuju sisteme vrijednosti, trazeci junake koji vlastitim naporom obrcu kotac historije ulazeci u neko novo, sretnije vrijeme.

Ovo je knjiga o dvojici takvih junaka - Osmanu i Aliji, r.a. Bili su oni ponajbolji ashabi Allahovog Poslanika, a.s. - njemu bliski, a Gospodaru mili. Mnoge su knjige ispisane o njihovim zivotima, pa opet, i danas, petnaest stoljeca nakon njih, velicina duha koju su posjedovali ostala je nepresahnuti izvor nadahnuca u vjeri.

Brojna su svojstva koja su ih odlikovala nad ostalim ashabima i muslimanima uopste. Jedna predaja biljezi da je hazreti Osman bio jedini covjek koji je, od kada je Allah stvorio Adema, pa do Sudnjeg dana, ozenio dvije kcerke nekog od poslanika. Zbog toga je njegov pocasni nadimakZu-n-Nurejn (Vlasnikdvaju svjetala). Mu-hammed, a.s., je imao tako lijepo misljenje o ovom plemicu musli-mana da mu je dao ruke svojih dviju kceri - hazreti Rukajje i hazreti Ummi Kulsum, ukazujuci mu na taj nacin najvece povjerenje koje jedan otac moze ukazati.

Cesto je Muhammed, a.s., skretao muslimanima paznju na broj-ne kvalitete Osmanove, r.a. Jednom prilikom je rekao svojoj kcerki Rukajji: ,,O kceri moja, budi dobra prema Ebu Abdillahu, jer je on od mojih ashaba meni najslicniji po ahlaku."

Uistinu, Allah, dz.s., ga je pocastio prefinjenim ahlakom i osje-cajem za ljude. On je medu najpoznatijim ashabima po svojoj darezljivosti. Koliko li je samo puta ulozio sav svoj imetak na Alla-hovom, dz.s., putu ne trazeci nista osim Njegovog zadovoljstva i prijateljstva Njegovog Poslanika!

 

Zbog svoje izrazite Ijepote i blagosti bio je omiljen i medju Ku-rejsijama, pa su majke kada bi uspavljivale svoju djecu pjevale sti-hove:

Volim te, tako mi Rahmana,

Kao sto Kurejsije vole Osmana!

Prvi period vladavine ovog velikog ashaba je obiijezio veliki teritorijalni napredak mlade islamske drzave koja se je sada prostirala od Sjeverne Afrike doTransoksanije. Muslimani su tada vec imali svoje pomorske snage, a ekonomski prosperitet je bio vidljiv u njihovim gradovima.

Medutim, mnogi smatraju da je najznacajnije hazreti Osmanovo djelo bilo sakupljanje i sirenje kopija Mushafa. Prepoznavsi vaznost toga, hazreti Osman je zaduzio sve muslimane do Sudnjeg dana.

Ipak, Osman, r.a., se susreo i sa losim danima. Drugi period njegovog hilafeta ce obiljeziti fitna koja ce kasnije biti upamcena kao prva fitna u islamu. Mogli bismo zakljuciti da je hazreti Osman bas u toku ove nedace dosegao vrhunac svoga ahlaka, dobrocinstva i ustrajnosti na Putu. Opkoljen u svojoj kuci, sa stalnim prijetnjama smrcu, hazreti Osman ne posustaje, ne ustuknjava, nego hrabro nastavlja obnasati svoju duznost halife koju mu je Allah, dz.s., povjerio, cvrsto vjerujuci da bi njeno napustanje znacilo nepokoravanje Gospodaru.

Hazreti Osmana je Muhammed, a.s., jos za zivota obavijestio da ce biti sehid. Jedan od sedam kopija Mushafa za koje je hazreti Osman naredio da se izrade je sacuvan do danas. Nalazi se u Taskentu, glavnom gradu Uzbekistana. Na 137. ajetu sure EI-Bekare vidljivoje nekoliko kapi krvi za koje se smatra da pripadaju hazreti Osmanu. Dio tog ajeta glasi ,,Allah ce te sigurno od njih zastititi, jer On sve cuje i zna."

U tako teskom vremenu nakon ubistva hazreti Osmana nije mogao doci na celo hilafeta niko bolji ni sposobniji od hazreti Alije. Za njega je rezervisana titula posljednji pravedni halifa.

sreca
http://sreca.blogger.ba
26/10/2009 13:09