sreca

Dobrodošli na moj blog...

26.10.2009.

Hazreti Osman i Alija( 3dio)

eka vas, postovani citaoce, ne iznenadi cinjenica da su ashabi ponekad razgovarali ostrim rijecima ili su izmjenjivali pisma puna teskih kvalifikacija. Sto se nas tice, pravo je ashaba da medusobno razgovaraju kako god hoce. Kad su ashabi u pitanju, duzni smo suspregnuti svoje jezike i niposto ne smijemo nazivati Muaviju, na primjer, onako kako ga je hazreti Alija nazivao. Umjesto toga, za-hvaljivat cemo Allahu Uzvisenom sto je nase ruke ucinio cistim od njihove krvi.
Tumaceci posljednji ajet sure EI-Feth, Poslanikov, a.s., amidzic, Abdullah ibn Abbas kaze:
Muhammed je Allahov Poslanik,
A njegovi sljedbenici (Ebu Bekr, prvi koji mu je povjerovao i poceo sa njim pozivati nevjernike u islam)
su strogi prema nevjernicima, (Omer - koji je bio zestok pre-ma Allahovim neprijateljima)
a samilosni medu sobom. (Osman ibn Affan - koji je bio prija-tan, izuzetno darezljiv i samilostan prema muslimanima)
Vidis ih kako se klanjaju i licem na tie padaju (Ali ibn Ebi Ta-lib, neka Allah opiemeni njegovo lice, koji se puno zadrzavao na ruku'u i sedzdi)
zeleci Allahovu nagradu i zadovoljstvo. (Talha i Zubejr - koji su bili strogi i zestoki prema Allahovim neprijateljima na Njego-vom putu)
Na licima su im znaci, tragovi od padanja licem na tie (od
mnogih sedzdi u nocnom namazu, a to su Selman, Bilal, Suhejb i njima bliski)
Tako su opisani u Tevratu. A u Indzilu: oni su kao sjemenka
(njen sijacje Poslanik)
kad izdanak svoj izbaci, (pa ga ucini Ijupkim, veselim, a to je Ebu Bekr)
pa ga onda ucvrsti, (to je Omer, koji je pomogao Poslaniku protiv neprijatelja)
i on ojaca, (osnazi imetkom Osmanovim u pohodima na Alla-hovom putu)
i ispravi se na svojoj stabljici, (pa ustane da pokaze svoju sna-gu Kurejsijama sa Ali ibn EbiTalibom)
izazivajuci divljenje sijaca (divljenje Poslanika, a.s., sa junas-tvomTalhe i Zubejra)
da bi On s vjernicima najedio nevjernike. A onima koji vje-ruju i dobra djela cine Allah obecava oprost i nagradu veliku.
Muslimani su prolazili i prolazit ce kroz teske periode, i mi smo tome svjedoci, ali uistinu, trenutni posrtaji nece islamu moci nau-diti niti zaprijeciti put ka ostvarivanju njegovih visokih ciljeva. Nasi ashabi su nam najljepsi primjer pozrtvovanosti u radu za uspjeh islama i muslirnana.
Neka je Allahov, dz.s., mir i zadovoljstvo na onoga koga se stide meleki Rahmana, Zu-n-Nurejna!
Neka je Allahov, dz.s., mir i zadovoljstvo na najveceg viteza, vla-snika Zu-l-fikara!
Nedzad Ceman
U Sarajevu,
27. seval 1429.
26. oktobar2008.

26.10.2009.

Hazreti Osman i Alija( 2dio)

Tesko je iskazati velicinu hazreti Alijinu jer je on bio istinski in-sani-kamil, savrseni musliman. Odlikovan je svojstvima kakva niko nakon njega nije uspio zadobiti. Roden je u Kabi, a odrastao u Po-slanikovoj, a.s., kuci. On je prvi djecak koji je primio islam i prvi od Benu Hasima koji je Poslaniku, a.s., ponudio svoju pomoc na Allahovom, dz.s., putu. Ostao je u Poslanikovoj, a.s., kuci prilikom njegovog preseljenja u Medinu, stiteci na taj nacin zivot svog dra-gog amidzica.

On je jedini sa kim se Muhammed, a.s., pobratimio u Medini. Poslanik, a.s., ga je ozenio svojom kcerkom miljenicom, hazreti Fatimom, nakon sto je za to dobio vahj od Allaha, dz.s. Na ovaj nacin, hazreti Alija je zadobio pocasno mjesto u Ehli Bejtu, Poslanikovoj, a.s., porodici.

Imao je posebnu cast da bude, uz hazreti Abbasa, onaj kome je Poslanik, a.s., ukazao povjerenje da ogasuli njegovo mubarek tijelo nakon preseljenja. Hazreti Alija je onaj koji je i spustio tijelo Poslanikovo, a.s., u kabur.

Muhammed, a.s., nije stedio rijeci pohvale kada je opisivao Ali-u, r.a. Jednom prilikom je rekao: "Ti si kod mene kao sto je Harun kod Musaa, s tim, sto poslije mene vise nema poslanika."

Pravnik, gramaticar, pjesnik, upravitelj, sudija, vojskovoda -samo su neke od kvaliteta koje se vezu uz hazreti Alijino ime. Ipak, svojstvo heroja ratnika je njegov najpoznatiji opis. Alija, r.a., nije izostao ni iz jedne bitke, osim iz pohoda naTebuk kada ga je Mu¬hammed, a.s., ostavio kao namjesnika Medine. Njega je Poslanik, a.s., prozvao Allahovim lavom i Nepobjedivim ratnikom.

Primjer britkosti elokvencije i briljantnosti logike cete, posto-vani citaoce, svakako naci na stranicama ove knjige o hazreti Ali-ji. Njegovi politicki suparnici ne uspijevaju naci protuargumente njegovim izlaganjima, niti njegovi neistomisljenici uspijevaju naci sebi opravdanja. Uistinu je Alija ibn EbiTalib medu najsjajnijim zvi-jezdama ljudskih genija. Allah, dz.s., se smilovao muslimanima tog teskog perioda, a i onim nadolazecim generacijama davsi im nekoga sa takvim sposobnostima i karakteristikama za vođu. Samo je hazreti Alija mogao odigrati tu ulogu, a da ne ucini ni jedan pogre-san korak niti da okalja dostojanstvo islama i muslimana,
Nesretan period u kojemu su pred kraj zivota zivjeli Osman i Alija, r.a., ce postati stalni kamen spoticanja nekim kasnijim gene-racijama muslimana. Medutim, Muhammed, a.s., kojemu je ovo bilo otkriveno jos za zivota, izrekao je hadis koji nam je najbolja vodilja kada je u pitanju taj teski period islama:
"Medu mojim ashabima ce izbiti fitna. Allah, dz.s., ce opro-stiti onim koji budu umijesani u ovu fitnu zbog sohbeta kojeg su sa mnom imali. AH, oni koji dodu poslije njih, ce svojirn ne-prestanim pricanjem o tim dogadajima ponovo raspiriti ovu fitnu. Oni ce radi ovog svog prevelikog interesovanja otici u dzehennem."(Tezkiretu-l-Kurtubi)
Cilj ove knjige, postovani citaoce, nije raspirivanje fitne, nego prikazivanje casnih nam ashaba u najljepsem svjetlu, koji - i kada se nisu slagali u misljenjima - nisu prelazili granice edeba, niti su se oholili jedni nad drugima. Trazili su u svemu Allahovo, dz.s., za-dovoljstvo i istinu na najbolji nacin kojeg su znali. Knjiga ,,Hazreti Osman i Alija," nam otkriva sve pojedinosti previranja medu mu-slimanima kao ni jedna do sada na nasim prostorima. Zato je sma-tramo posebno vaznom za one koji zele saznati vise o ovoj dvojici halifa i njihovim savremenicima u svjetlu ehli-sunnetskog ucenja.
Nit vodilja koja se provlaci kroz knjigu je ta da su Osman, Alija, Talha, Zubejr - neka je Allah zadovoljan njima - i ostali ashabi koji su ucestvovali u ovim nesretnim dogadajima nase najsjajnije zvi-jezde i najbolji plemici naseg ummeta. Mi nemamo nikakvog ra-zloga suditi o njima i traziti njihove greske. Njih je Muhammed, a.s., jos za zivota obradovao dzennetom, a oni jedni o drugima nisu imali losa misljenja.
U skladu stim se prenosi od hazreti Alijeda je rekao:,,Ja,Talha, Zubejr i Osman cemo biti, kako kaze Allah Uzviseni:
,,l Mi cemo zlobu iz grudi njihovih istisnuti, oni ce kao braca na divanima jedni prema drugima sjediti" (EI-Hidzr, 47)

26.10.2009.

Osman i Alija 1. dio

Historija je ispisana u amplitudama, ona nije fenomen koji se moze posmatrati pravolinijski. Sretni i nesretni period! jednog naroda smjenjuju jedni druge, odrzavajuci na taj nacin drustvo u konstantnoj budnosti i napregnucu ka iznalazenju nacina odrza-vanja, odnosno postizanja srece.

Uspjesni periodi znace politicki, ekonomski, naucni i svakojaki napredak, dok oni nesretni iscrpljuju ljudski duh i zamagljuju sisteme vrijednosti, trazeci junake koji vlastitim naporom obrcu kotac historije ulazeci u neko novo, sretnije vrijeme.

Ovo je knjiga o dvojici takvih junaka - Osmanu i Aliji, r.a. Bili su oni ponajbolji ashabi Allahovog Poslanika, a.s. - njemu bliski, a Gospodaru mili. Mnoge su knjige ispisane o njihovim zivotima, pa opet, i danas, petnaest stoljeca nakon njih, velicina duha koju su posjedovali ostala je nepresahnuti izvor nadahnuca u vjeri.

Brojna su svojstva koja su ih odlikovala nad ostalim ashabima i muslimanima uopste. Jedna predaja biljezi da je hazreti Osman bio jedini covjek koji je, od kada je Allah stvorio Adema, pa do Sudnjeg dana, ozenio dvije kcerke nekog od poslanika. Zbog toga je njegov pocasni nadimakZu-n-Nurejn (Vlasnikdvaju svjetala). Mu-hammed, a.s., je imao tako lijepo misljenje o ovom plemicu musli-mana da mu je dao ruke svojih dviju kceri - hazreti Rukajje i hazreti Ummi Kulsum, ukazujuci mu na taj nacin najvece povjerenje koje jedan otac moze ukazati.

Cesto je Muhammed, a.s., skretao muslimanima paznju na broj-ne kvalitete Osmanove, r.a. Jednom prilikom je rekao svojoj kcerki Rukajji: ,,O kceri moja, budi dobra prema Ebu Abdillahu, jer je on od mojih ashaba meni najslicniji po ahlaku."

Uistinu, Allah, dz.s., ga je pocastio prefinjenim ahlakom i osje-cajem za ljude. On je medu najpoznatijim ashabima po svojoj darezljivosti. Koliko li je samo puta ulozio sav svoj imetak na Alla-hovom, dz.s., putu ne trazeci nista osim Njegovog zadovoljstva i prijateljstva Njegovog Poslanika!

 

Zbog svoje izrazite Ijepote i blagosti bio je omiljen i medju Ku-rejsijama, pa su majke kada bi uspavljivale svoju djecu pjevale sti-hove:

Volim te, tako mi Rahmana,

Kao sto Kurejsije vole Osmana!

Prvi period vladavine ovog velikog ashaba je obiijezio veliki teritorijalni napredak mlade islamske drzave koja se je sada prostirala od Sjeverne Afrike doTransoksanije. Muslimani su tada vec imali svoje pomorske snage, a ekonomski prosperitet je bio vidljiv u njihovim gradovima.

Medutim, mnogi smatraju da je najznacajnije hazreti Osmanovo djelo bilo sakupljanje i sirenje kopija Mushafa. Prepoznavsi vaznost toga, hazreti Osman je zaduzio sve muslimane do Sudnjeg dana.

Ipak, Osman, r.a., se susreo i sa losim danima. Drugi period njegovog hilafeta ce obiljeziti fitna koja ce kasnije biti upamcena kao prva fitna u islamu. Mogli bismo zakljuciti da je hazreti Osman bas u toku ove nedace dosegao vrhunac svoga ahlaka, dobrocinstva i ustrajnosti na Putu. Opkoljen u svojoj kuci, sa stalnim prijetnjama smrcu, hazreti Osman ne posustaje, ne ustuknjava, nego hrabro nastavlja obnasati svoju duznost halife koju mu je Allah, dz.s., povjerio, cvrsto vjerujuci da bi njeno napustanje znacilo nepokoravanje Gospodaru.

Hazreti Osmana je Muhammed, a.s., jos za zivota obavijestio da ce biti sehid. Jedan od sedam kopija Mushafa za koje je hazreti Osman naredio da se izrade je sacuvan do danas. Nalazi se u Taskentu, glavnom gradu Uzbekistana. Na 137. ajetu sure EI-Bekare vidljivoje nekoliko kapi krvi za koje se smatra da pripadaju hazreti Osmanu. Dio tog ajeta glasi ,,Allah ce te sigurno od njih zastititi, jer On sve cuje i zna."

U tako teskom vremenu nakon ubistva hazreti Osmana nije mogao doci na celo hilafeta niko bolji ni sposobniji od hazreti Alije. Za njega je rezervisana titula posljednji pravedni halifa.

16.10.2009.

Aida Begić Zubčević intervju

U Azri govori o svom novom filmu, kako bi njezin stari film snijeg volila prikazati i u RS. Ova pokrivena zena je pozitivan primjer kako muslimanka uz maramu moze biti i kreativna.


http://img49.imageshack.us/img49/2756/zubcevic1.jpg
http://img70.imageshack.us/img70/6807/zubevi2.jpg
http://img49.imageshack.us/img49/9228/zubevi3.jpg
http://img337.imageshack.us/img337/9933/zubcevi4.jpg

<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
9140

Powered by Blogger.ba